15 mei 2019

Blog 3 - IJsland "Pak je kans wanneer het kan"

Pak je kans wanneer het kan... 


Vandaag een erg inspirerende dag gehad. In de ochtend hebben we in groepjes vier scholen bezocht. Twee scholen voor kinderen van 6-16 jaar, een school voor kinderen van 12-16 jaar en een school voor kinderen van 16-20 jaar. Alle scholen werken inclusief. Kinderen met speciale ondersteuningsbehoeften volgen onderwijs in hetzelfde gebouw als ‘reguliere’ leerlingen.


Opvallend was:
-de rust, reinheid en regelmaat in de school
-de relaxte sfeer in de school
-kleine groepen (reguliere groepen bestaan vaak uit 15 leerlingen; groepen met kinderen met (zware) extra ondersteuningsbehoeften bestaan uit 6 leerlingen)
-heel veel maatwerkmogelijkheden (flexibele programma’s aansluitend bij de behoeften van de kinderen)
-alle kinderen zijn welkom op school. Soms gaan fysiek beperkte kinderen wel naar een aparte school
-tot 18 jaar mag je kinderen niet verwijderen van school.
-kinderen met (zware) extra ondersteuningsbehoeften krijgen vaak een apart programma, aangepast in leertijd, in niveau. Echt kijkend wat tot de mogelijkheden van het kind behoort.

We zien dat leraren en schoolleiders zich niet laten belemmeren door beren op de weg. Er zijn obstakels, maar deze vormen geen reden om het niet te gaan doen. Pak je kans om te beginnen met inclusief onderwijs. Alle kinderen hebben interesses. Sluit hierbij aan.


's Middags hebben we de Universiteit van IJsland bezocht. De collega die de presentatie hield, gaf les in sociaal werk. Eens in de twee jaar is er op deze universiteit voor 15 leerlingen met een cognitieve beperking een mogelijkheid om naar de universiteit te gaan. Zij halen geen bachelor- of masterdiploma, maar volgen wel op de universiteit les in een gebied dat hen interesseert.


Vanavond wordt er bij verschillende IJslandse families gegeten.

 

Pagina delen: