15 september 2016

Geef me de 5! -Pendrecht/Zuidwijk schoolt bij in tropische temperaturen

PPO Rotterdam faciliteert regelmatig wijkinitiatieven ten behoeve van de professionalisering van leerkrachten in de wijk. Zo ook de bijeenkomst gehouden op woensdag 14 september jl. in Pendrecht/Zuidwijk. Daar kwamen ruim 150 onderwijsprofessionals bij elkaar in 'De wereld op Zuid'. In een volle zaal volgden zij een lezing over prikkelverwerking, gegeven door Colette de Bruin.

Colette de Bruin is ervaringsdeskundige. Haar passie ligt bij het werken met personen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Colette heeft haar ervaring tevens opgedaan in het onderwijs, de psychiatrie en de (verstandelijke gehandicapten) zorg.
 
Signaal
Op alle scholen in de wijk zijn leerkrachten bekend met kinderen die moeite hebben met luisteren, instructies opnemen en uitvoeren en overmatige bewegingen en/of geluiden. Colette heeft duidelijk gemaakt dat dit gedrag een signaal is en niet om correctie vraagt. Als leerkracht kun je met eenvoudige aanpassingen de omgeving zo inrichten dat het kind wel tot leren kan komen.
 
Geef me de 5 methodiek
De *methodiek van Colette beantwoordt de vraag: hoe om te gaan met CASS (personage in haar methode die staat voor personen die bekend zijn met ASS). Het denken en gedrag van CASS zijn het gevolg van zijn gefragmenteerd waarnemen. Hierdoor ontbreekt samenhang voor CASS waardoor hij veel onduidelijkheid ervaart en onzeker wordt met paniek, angst en ongewenst gedrag als gevolg.

Michiel Noordzij
Op 29 maart 2017 staat het vervolg gepland. Dan vertelt Michiel Noordzij over zijn methodiek rond het positief beïnvloeden van gedrag. Michiel heeft tussen 1981 en 1984 als tropenarts gewerkt in Kabanga Hospital bij Kasulu, Tanzania. Hij werd daarna opgeleid tot kinder- en jeugdpsychiater en systeemtherapeut. Hij werkt als zelfstandig gevestigd kinder- en jeugdpsychiater. Michiel heeft ruim twintig jaar ervaring met intensieve begeleiding van opvoeders bij forse gedragsproblemen van kinderen. Zowel jonge kinderen als pubers en adolescenten. Geïnteresseerden zijn welkom bij dit seminar. Aanmelden kan vanaf januari 2017. Houd www.pporotterdam.nl in de gaten voor informatie hierover.

*Meer informatie over: Geef me de 5! vindt u hier.
Pagina delen: