05 juli 2017

“Geen gedoe” op de PPO Eindejaarsbijeenkomst

De Fruitvis was het toneel van de eindejaarsbijeenkomst voor onze medewerkers afgelopen dinsdag. Een voormalig expeditiekantoor en opslagloods met uitzicht over de Merwehaven en de tuinen van de stadsboerderij van de buren. Terwijl buiten de schepen hun lading losten, nam binnen onze directeur-bestuurder Nicole Teeuwen het woord.

Zij begon met een terugblik: “Het is nog maar een jaar geleden dat we met elkaar luisterden naar Patrick van Veen en zijn college over Help! Mijn baas is een aap! Wat is er sindsdien veel gebeurd!”

 

Nicole vervolgde haar verhaal met het benoemen van punten die het afgelopen jaar speelden in de interne organisatie. Zo was daar de scheiding van toezicht en bestuur (governance), het vaststellen van het Ondersteuningsplan 2016-2020, het stroomlijnen van de interne organisatie, Leerkracht (met komend jaar het vervolg Dialoog in Beeld), de Cultuursurvey/Teammonitor en natuurlijk het Functiehuis. Nicole: “We dachten dat dit een rustig jaar zou worden, maar we hadden het mis. De plannen waren klaar, maar externe factoren zetten alles flink onder druk. Ondertussen bleef de winkel tijdens de verbouwing open. Dat is een compliment waard! We zitten in de top van Nederlandse voorbeelden als het gaat om hoe passend onderwijs vorm krijgt. Daar mogen we best trots op zijn!”

 

Ook extern is er een hoop gebeurd. Nicole: “Er nadert een cruciaal moment. Op dit moment kijken we uit naar de 24 wijkplannen. Daarmee gaan we een nieuwe fase in. Hoe gaan scholen zelf het passend onderwijs in een dekkend netwerk vorm geven? Eind september zullen we ons tijdens een heidag, na een interne analyse, met de schoolbesturen buigen over de plannen. Gaan we door? Hoe gaan we dat doen? Wat hebben we nodig?”

 

Vervolgens benoemde Nicole de eerste positieve resultaten van de Evaluatie Schoolcontactpersonen. “Hoewel iedereen ons had gewaarschuwd dat digitaal uitvragen ons dit jaar toch zeker een punt zou kosten, hebben we de resultaten van vorig jaar meer dan kunnen behouden. De schoolcontactpersonen werden dit jaar gewaardeerd met een 8,3 (8,2 in 2016) en PPO Rotterdam met een 7,3 (7,1 vorig jaar). Ook de respons bleef voor een digitale uitvraag zeer goed (75% ten opzichte van 90% tijdens de face-to-face uitvraag vorig jaar). Deze mededeling werd door de zaal ontvangen met applaus.

 

Ten slotte werden een aantal medewerkers dat afscheid nam in het zonnetje gezet. In het bijzonder aftredend voorzitter van de MR Gerard Briggeman, die letterlijk op het matje mocht komen. “Gerard stond met ons voor een niet geringe klus, maar heeft dat altijd kritisch en op het scherpst van de snede aangevlogen. Bedankt voor de fijne samenwerking”, aldus Nicole.

 

Frank Schurink nam vervolgens het stokje over en begon zijn interactieve lezing over Gedoemanagement. “Een fysieke workshop waarin je niets hoeft te leren”, aldus Frank. “We gaan samen kijken of we een aan/uit knopje bij jou kunnen maken.” In de anderhalf uur die volgde werd iedereen meegenomen in gedoe: iets waar je tijd en energie aan kwijt bent zonder dat het iets oplevert. Met elkaar werd gekeken naar wat ons gedoe is, hoe het brein werkt en welke dilemma’s je hersenen kennen. Het rode (enkel brein) en groene (brein en bewustzijn) brein werden onderscheiden en met elkaar werd doorgepraat over het schakelen tussen die twee. Een interessante zienswijze die genoeg gespreksstof opleverde.

 

Na deze lezing was het tijd voor een heerlijk walking diner, waar onder het genot van een hapje en drankje kon worden bijgepraat. Een mooie afsluiting van een veelbewogen jaar.

Pagina delen: