15 december 2016

Inspirerende kerstbijeenkomst

De medewerkers van PPO Rotterdam verzamelden zich vanmiddag in Lommerrijk voor de jaarlijkse kerstbijeenkomst. Het bleek een inspirerende middag te worden.

Nicole Teeuwen trapte af met een terugblik op 2016. PPO Rotterdam realiseerde het afgelopen jaar drie grote onderdelen: het ondersteuningsplan, de nieuwe governance structuur en de zelf opgestelde ontwikkelingsplannen van de Onderwijsarrangeerteams (OAT’s). Het een had meer voeten in de aarde dan het ander.

 

Nicole: “We sluiten het jaar 2016 bijna af. Ik ben opgelucht en blij met alles wat we hebben kunnen realiseren. In 2017 maken we een nieuw begin.” Er klinkt applaus wanneer het mooie cijfer wordt genoemd waarmee de scholen de schoolcontactpersonen waardeerden. “En toch”, gaat Nicole verder, “toch gaan we ook het komend jaar niet stilzitten. Niet alles gaat goed. Er zit een knoop in Passend Onderwijs en de andere decentralisaties. We zien een toenemend aantal thuiszitters en zware problematiek. Daar moeten we snoeihard mee aan de slag. Die knoop moeten we, samen met onze ketenpartners zien te ontwarren. Jullie waarnemend vermogen is heel waardevol. Wij worden landelijk gezien als de stad waar we snel informatie ophalen en zo direct kunnen (bij)sturen.”

 

In haar toespraak noemde Nicole ook de hoge verwachtingen van LeerKRACHT, het trainingsprogramma dat een basis voor een cultuur van ‘elke dag samen een beetje beter’ legt. Doel van LeerKRACHT is de betrokkenheid van medewerkers op het werk te verhogen.

 

Hierna gaf Nicole Teeuwen het woord aan het enfant terrible van de psychiatrie Bram Bakker. Zijn prikkelende lezing daagde de medewerkers van PPO Rotterdam uit om over de denkbeeldige muren van het werkveld te kijken. “Er mogen tomaten worden gegooid hoor!”, grapt Bram, “Dwarsliggers houden immers de rails bij elkaar, zei mijn oma altijd.” Met een aantal provocerende stellingen probeerde hij de medewerkers uit de tent te lokken. Waarom willen we zo graag een diagnose stellen? Is het hebben van een stoornis verworden tot de norm? En zorgt onze slecht gedoseerde manier van leven voor overbelasting van de hersenen?

 

Het was een middag vol nieuwe inzichten. Inzichten die aan het einde van de bijeenkomst, onder het genot van een hapje en een drankje, met elkaar werden nabesproken. Alle medewerkers kregen bij wijze van kerstgeschenk het boekje Geluk uit een potje van Bram Bakker mee naar huis.

Pagina delen: