14 december 2017

Stichting Vroeghulp draagt stokje over aan gemeente Rotterdam en Rijnmond

Jonge ouders die zorgen hebben over de ontwikkeling van hun kind moeten vanaf januari 2018 voor hulp en vragen rechtstreeks aankloppen bij de gemeenten in Rijnmond. De afgelopen twintig jaar heeft stichting Vroeghulp ongeveer 3.500 gezinnen met een jong kind geholpen en een goed advies gegeven.

 

Gemeenten moeten dit nu zelf gaan organiseren. Hierbij kunnen ze een beroep doen op de deskundige en ervaren medewerkers van MEE die altijd bij het advies van Vroeghulp betrokken zijn geweest en zorgdragen voor de begeleiding van de ouders en het kind. De laatste drie jaar deden ze dit vanuit hun rol in het wijkteam in samenwerking met ASVZ, Pameijer, MEE Rotterdam Rijnmond, Rijndam en Stek jeugdhulpverlening.

 

Het vroegtijdig in beeld brengen van de ontwikkeling van het kind in samenwerking met ouders zet hen in hun eigen kracht en voorkomt problemen en (dure) zorg later. Stichting Vroeghulp adviseert en ondersteunt gemeenten bij het goed organiseren hiervan. Zo heeft de gemeente Rotterdam vanaf komende maand een zogenaamd Multi Disciplinair Overleg Vroeghulp opgezet. Dit overleg bestaat uit leden van het expertiseteam, de ouders en het kind en de wijkteammedewerker.

 

De andere gemeenten: Schiedam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk hebben voor andere vormen gekozen of gaan dat nog ontwikkelen. Lansingerland blijft gebruikmaken van de ondersteuning die MEE levert.

 

Vroeghulp stopt met het werk omdat gemeenten geen gezamenlijke middelen meer reserveren voor het multidisciplinair adviesteam en de netwerkcoördinator.

Om te waarborgen dat kwetsbare kinderen vroegtijdig in beeld blijven komen biedt stichting Vroeghulp de gemeenten in 2018 een warme overdracht. Vanuit stichting Vroeghulp/MEE blijft Nel Hofman de eerste helft van 2018 beschikbaar om gemeenten te ondersteunen bij kennisoverdracht en het ontwikkelen van multidisciplinair overleg binnen de gemeente.

Pagina delen: