11 juni 2018

Van groep 8 naar het VO: warme overdracht

Op woensdag 6 juni organiseerden Koers VO (Kees Blaauw) en PPO Rotterdam (Lizzy van den Berg) een pilotbijeenkomst rond het thema ‘warme overdracht van leerlingen uit groep 8 naar het voortgezet onderwijs’.

De overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs is een belangrijk moment in de schoolloopbaan van kinderen. Ieder jaar stappen ruim 6.000 Rotterdamse leerlingen over van het basis- naar het voortgezet onderwijs. Naast de zogenoemde ‘koude overdracht’ waarin de basisschool het onderwijskundig rapport van een leerling aan het voortgezet onderwijs overdraagt, kan er ook een ‘warme overdracht’ plaatsvinden. In een warme overdracht is er sprake van een initiatief tussen basisschool en VO-school om met elkaar te spreken over de sociale aspecten van deze - voor leerlingen soms spannende - overgang. Dit gebeurt vaak telefonisch of per e-mail.

Bijeenkomst
Koers VO en PPO Rotterdam willen kijken of er meerwaarde zit in het centraal organiseren van deze ‘warme overdracht’.  Daarom werden alle intern begeleiders en groep acht leerkrachten van de basisscholen in het gebied Centrum-Noord en Kralingen-Crooswijk en de zorgcoördinatoren van de VO-scholen in deze wijken uitgenodigd voor een proefbijeenkomst. Onder het genot van een kopje koffie en wat lekkers zijn zij met elkaar in gesprek gegaan over individuele leerlingen. Met als gezamenlijk doel: een zo soepel mogelijke overgang van kinderen uit groep acht naar het voortgezet onderwijs.   

De reacties waren deze woensdagmiddag positief:
“Elkaar ontmoeten werkt tijdbesparend, effectief en vind ik daarom erg waardevol.”
“Even face-to-face bespreken, dat is prettig.”
“Er is nu ruimte voor verdiepingsvragen over leerlingen en je hebt de mogelijkheid om waar nodig te nuanceren.”

Hoewel de opkomst een punt van aandacht was, kijken Kees en Lizzy terug op een geslaagde bijeenkomst. Lizzy: “Zo’n middag biedt scholen de mogelijkheid om relevante informatie efficiënt en goed uit te wisselen. In plaats van meerdere losse (telefoon)gesprekken kunnen de scholen elkaar treffen op één moment.”

Volgend schooljaar
Het streven is daarom om dit eerste initiatief volgend jaar groter aan te pakken en een warme overdracht te realiseren tussen alle basisscholen en VO-scholen in Rotterdam. De deelnemers zagen dat zeker zitten. Kees: “Het doel is dat dit initiatief volgend schooljaar als een olievlek verspreidt over Rotterdam en dat er meer basisscholen en VO-scholen aanhaken.”

Meer weten over de overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs? Lees het hier.

Pagina delen: