Rotterdamse kampioenen-PPO themamiddag ‘Teach Like a Champion’

Wat hebben de Rotterdamse ‘handen uit de mouwen’ mentaliteit en Teach Like a Champion gemeen? Dát hebben een dertigtal toppers uit de Rotterdamse scholen ondervonden tijdens de twee themabijeenkomsten ‘Teach Like a Champion’.

Met hun aanwezigheid hebben ze aangetoond dat ze niet alleen een goede leerkracht willen zijn/worden, maar een echte champion. Alles uit zichzelf willen halen en zo ook de kinderen optimaal plezier te laten hebben in het leren, waarin elke seconde effectief wordt besteed, werd teruggezien in een hoge mate van betrokkenheid tijdens de bijeenkomsten.

In twee en een half uur werd stilgestaan bij de achtergrond van Teach, waar het is ontstaan. De Teach scholen in Amerika laten zien dat alle kinderen, ongeacht hun achtergrond, met elkaar tot hele mooie resultaten kunnen komen. En waarbij ze ondervinden dat leren vooral léuk is. Zolang er maar die kampioen voor de groep staat. Tijdens de bijeenkomsten werden de leerkrachten als eerst aan de ‘haak’ geslagen met een filmpje van Rita Pierson, die in een notendop liet zien waar het in het onderwijs om gaat: relaties. Want zonder de relaties aan te gaan met je leerlingen, zonder de kinderen ‘echt’ te zien, uitspreken dat je in ze gelooft en ze doet laten voelen dat ze speciaal zijn, zal geen enkele techniek werken.

Na deze ‘haak’ is de opbouw van het boek toegelicht en is gezorgd voor afwisseling, door technieken uit alle 4 delen toe te lichten. Tevens hebben Liesbeth en Walter model gestaan door technieken voor te doen, zijn de leerkrachten al direct aan de slag gegaan met dingen op papier te zetten waar ze de volgende dag mee aan de slag konden én hebben ze zelf geoefend met de techniek ‘Bliksembeurt’. Hieraan gekoppeld hebben Liesbeth en Walter toegelicht dat Teach vooral dóen is. Klein maken en aanscherpen door te blijven proberen. Als een Messi die laat zien dat zijn talent pas echt naar voren komt door elke dag weer die ene pass 100 keer te trainen. Naast het oefenen hebben er ook waardevolle discussies plaatsgevonden, waarbij de leerkrachten van de verschillende scholen over en weer input gaven naar elkaar.

De aanwezige toppers in de dop hebben ondervonden dat Teach niet het onderwijzen van je groep is, maar het creëren van een team, elke dag met z’n allen gefocust op de doelen waarin de leerlingen elkaar altijd zullen ondersteunen. Als echte teamplayers. Met een kampioen voor de klas. Na de bijeenkomsten stonden de meesten te trappelen om ermee aan de slag te gaan en wilden enkelen het liefst nóg meer horen uit de inspirerende onderwijswereld van de ‘Uncommon schools’. Ze voelden zich al een beetje kampioen en weten nu weer als geen ander dat zíj het verschil kunnen maken!

Pagina delen: